RapidSTATUS TiterTest

Wilt u de zekerheid dat uw dier goed beschermd is tegen de ziektes waar we tegen enten, maar wilt u niet vaker vaccineren dan nodig is? Dan is de RapidSTATUS TiterTest mogelijk iets voor u. Met behulp van de RapidSTATUS TiterTest kunnen wij de vaccinaties perfect afstemmen op de behoeftes van uw hond of kat.

RapidStatus TiterTest

Er gaan steeds meer geruchten dat vaccineren slecht zou zijn voor onze huisdieren. Er is hier veel onderzoek naar gedaan, met name bij mensen, en dit is nooit bewezen. Wel is er bekend dat ze in uitzonderlijke gevallen een allergische reactie op een vaccinatie kan krijgen en dat ze soms milde verschijnselen kunnen krijgen van de ziekte waartegen ze gevaccineerd werden. Echter, deze redenen wegen niet op tegen het grote voordeel van het vaccineren, u voorkomt er namelijk mee dat uw hond ziek wordt door de eerdergenoemde ziektes en de kans op een uitbraak van één van deze ziektes wordt geminimaliseerd.

Als we kijken naar ons vaccinatiebeleid en de onderzoeken die gedaan zijn om aan te tonen hoe lang sommige honden en katten beschermd zijn tegen bepaalde virussen na hun vaccinaties, is er wel naar voren gekomen dat we in sommige gevallen vaker vaccineren dan mogelijk noodzakelijk is. We zouden het individuele dier daarom mogelijk wel minder frequent hoeven te vaccineren. Om de noodzaak van een vaccinatie in te schatten, kunnen we uw dier testen.

  • De voordelen van de RapidSTATUS
  • Wat is de RapidSTATUS?
  • Wat zijn de kosten?

De voordelen van de RapidSTATUS

  • De RapidSTATUS TiterTest is zeer betrouwbaar.
  • De RapidSTATUS TiterTest vraagt slechts om 3 simpele handelingen. De dierenarts kan dit gewoon tijdens een normaal consult uitvoeren. Na 10 minuten is de uitslag bekend. 
  • De uitslag kan direct worden ingevuld in het dierenpaspoort.
  • De RapidSTATUS TiterTest test op de aanwezigheid van beschermende antilichamen. Die zijn er of die zijn er niet. Zoals de WSAVA aangeeft in haar Vaccination Guidelines is de hoogte van de titer niet belangrijk. Wanneer men zeker weet dat een dier positieve titers heeft dan zal het dier ook speciale geheugencellen aanmaken. Deze komen in actie wanneer het dier in contact komt met het virus waardoor er dan extra antilichamen worden aangemaakt om het virus te kunnen overwinnen.
  • De sensitiviteit, specificiteit en nauwkeurigheid van de RapidSTATUS TiterTest zijn dermate hoog dat de kans op vals positieve en vals negatieve uitslagen klein zijn.

Wat is de RapidSTATUS?

De Rapid Status is een methode waarbij we in het bloed van uw hond of kat meten of een vaccinatie tegen bovengenoemde ziektes noodzakelijk is. Met deze methode kijken wij namelijk naar de hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) tegen deze ziektes. Deze titer geeft aan hoe hoog de mate van afweer is. Blijkt de titer hoog genoeg, dan is vaccinatie nog niet nodig, maar is de titer laag, dan is een vaccinatie nodig. De test is grondig onderzocht en biedt een simpele maar betrouwbare uitkomst.

Wat zijn de kosten?

Vraag in de praktijk naar de kosten van de TiterTest voor uw hond of kat.

Terug naar Medische info