Oncologie

Zorg voor uw huisdier

De gemiddelde leeftijd van gezelschapsdieren in Nederland neemt, dankzij verbeterde leefomstandigheden, geleidelijk toe. De kans op tumorvorming wordt hierdoor groter. Onderzoek en behandeling van dieren met kanker is dan ook een belangrijk onderdeel van het werk in onze kliniek. Oncologische behandelingen voeren wij niet uit.

Wat is kanker?

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak van oudere honden en katten en is verantwoordelijk voor bijna de helft van de jaarlijkse sterfte. Hoewel kanker dus de belangrijkste doodsoorzaak bij oudere dieren is, is het ook de meest behandelbare aandoening wanneer het vergeleken wordt met bijvoorbeeld hartfalen, nierfalen en suikerziekte. 

Kanker is de ongecontroleerde en doelloze groei van cellen, waardoor normale weefsels en lichaamsdelen worden beschadigd. Kanker is het allesomvattende woord voor deze aandoening, die verder onderverdeeld en geclassificeerd is aan de hand van verschillende criteria. Kanker kan uitgaan van de meest uiteenlopende weefsels in het lichaam. Hierdoor bestaan er ook zeer veel verschillende soorten kanker. Deze verschillende vormen kunnen ook heel verschillende prognoses (=vooruitzichten) hebben. 

Sommige vormen van kanker kunnen zich bijvoorbeeld via het bloed of via de lymfevaten verder door het lichaam verspreiden. Hierdoor geven ze niet alleen problemen op de plek waar de kanker ontstaan is, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Vaak is het zelfs zo dat deze uitzaaiingen (metastasen) veel meer problemen veroorzaken dan het oorspronkelijke proces zelf. Dit soort tumoren (=kankerprocessen) noemen we kwaadaardige, ofwel maligne, tumoren. Niet alle kwaadaardige tumoren zaaien uit, maar sommige zijn ook kwaadaardig door hun agressieve gedrag in het weefsel waarin het ontstaan is. 

Behandeling

Het oude credo: 'Wacht maar tot het bultje groter wordt', is absoluut fout. Groeien, verkleuren, andere kleur hebben dan de omgeving, ontsteken, bloeden en jeuk kunnen tekenen zijn van kwaadaardigheid. Maar hierop gaan zitten wachten, betekent eigenlijk: wachten tot het fout gaat.

Verschijnselen van kanker

Kanker kan zich op veel verschillende manieren uiten. Hieronder zullen de meest voorkomende verschijnselen opgenoemde worden, die u bij een dier met kanker kunnen opvallen.

  • Bulten, diktes, knobbels die niet verdwijnen of zelfs groter worden.
  • Vermagering
  • Wonden of open plekken die niet of zeer slecht genezen
  • Verlies van eetlust, moeilijkheden met kauwen of slikken
  • Bloedverlies en of andere uitvloeiing uit een lichaamsopening
  • Benauwdheid of hoesten
  • Verminderd uithoudingsvermogen, niet meer of minder willen wandelen
  • Blijvende kreupelheid of pijnlijkheid
  • Moeilijkheden met plassen of de ontlasting
  • Onaangename geur 

 Meer informatie op: www.vetcancersociety.org en www.csuanimalcancercenter.org.

Terug naar Medische info