Euthanasie

Zorg bij afscheid

Er komt een moment in de relatie tussen u en uw metgezel dat u tot de conclusie komt dat er sprake is van lijden. Op zo'n moment maakt u een afspraak met ons om samen met de dierenarts te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor uw huisdier. De meeste tijd kunnen we nog heel veel doen voor uw dier, maar soms zijn de kansen zo slecht dat wij adviseren om niet door te gaan met behandelen.

In sommige gevallen komt dat moment minder plotseling omdat we te maken hebben met een chronische zieke patiënt die al langer begeleid is door ons. Vaak hebben we dan van tevoren al doorgesproken waar u de grens voor u en uw dier legt. In dit soort gevallen proberen wij de euthanasie het liefst te "plannen" op een moment dat het u uitkomt en, indien u dat op prijs stelt en wij het zo kunnen inplannen, eventueel bij u thuis.

Na de euthanasie...

Wanneer u dier geëuthanaseerd is komt altijd de vraag wat u met het lichaam wilt doen of laten doen. Hiervoor zijn een aantal opties:

  • Begraven op een dierenbegraafplaats
  • Cremeren
    ​Dit kan in een groep (groepscrematie) of individueel. Daarna heeft u nog de keuze of u de as ook terug wilt of dat deze uitgestrooid mag worden door het crematorium.
  • Destructie
    Dit is eigenlijk een soort van massacrematie. Honden, katten, maar ook varkens, koeien, paarden, schapen en geiten worden hierbij tegelijkertijd in een verbrandingsoven gecremeerd. Dat dit niet met hetzelfde respect gepaard gaat als bij een "echte" crematie laat zich natuurlijk indenken.

Het crematorium waar wij veel mee samenwerken strooit de as uit over de zee indien u die niet wenst terug te ontvangen. Indien u andere wensen heeft kunt u dat altijd met hen bespreken.

In geval van euthanasie in onze kliniek kunnen wij de crematie voor u helemaal regelen. Wij zorgen dan dat het lichaam opgehaald wordt. In geval van een thuiseuthanasie, moet u zelf bellen met het crematorium. Hetzelfde geldt voor destructie. Zij komen u overleden dier dan bij u thuis ophalen.

Vragen

Indien u na de dood van uw dier nog vragen heeft over de dood van uw dier, de ziekte of de behandeling zijn wij altijd bereid om u daarover te woord te staan. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het is absoluut niet raar en aangezien wij het hele traject begeleid hebben kunnen wij u ook met deze vragen helpen.

Mocht u voor het verwerken van het verlies van uw dier professionele hulp nodig hebben, kunnen wij u helpen met het vinden van een geschikte instantie of persoon hiervoor.

Tot slot

Neem de tijd om de dood van uw dier te verwerken. De meesten hebben hun huisdier tien tot vijftien jaar bij zich gehad en dat heeft een behoorlijke impact op je leven als je je metgezel dan verliest. Rouwen om je verlies is normaal en hoort bij het verwerken van het verlies. Dit heeft gewoon tijd nodig!

Heel veel sterkte! 

Terug naar Medische info