• Bel ons070 - 394 12 38

Alternatieve geneeswijze

Wat is alternatieve geneeskunde?

Wij zien alternatieve geneeskunde als een aanvulling op de reguliere behandelwijzen die ons ter beschikking staan. Wij zijn van mening dat je niet hoeft te kiezen, maar dat je meerdere behandelingen tegelijkertijd in kan zetten met als doel om de pati├źnt zo goed mogelijk te helpen. De verschillende behandelingen kunnen elkaar juist versterken!

Fysiotherapie

De hond is het gezelschapsdier, dat het meest voor fysiotherapeutische behandeling in aanmerking komt. Maar ook katten en, sporadisch, konijnen kunnen voor behandeling worden aangeboden. Een gezond dier kan zich harmonieus bewegen, omdat alle onderdelen van het lichaam in evenwicht met elkaar zijn. Wanneer dit evenwicht door een in het bewegingsapparaat gelegen stoornis verstoord raakt, kan een dierenfysiotherapeut wellicht uitkomst bieden. 

Een dierenfysiotherapeut behandelt uitsluitend na verwijzing door een dierenarts. Vervolgens doet de dierenfysiotherapeut een onderzoek, dat uit een vraaggesprek met de eigenaar, observatie van het dier, metingen en specifieke testen bestaat. Daarna wordt het behandelplan met de eigenaar besproken en wordt er een schatting van de kosten gemaakt. Wanneer de behandeling afgesloten is, rapporteert de dierenfysiotherapeut aan de verwijzend dierenarts.

Behandelmogelijkheden

Bewegingstherapie: het doelgericht uitvoeren of laten uitvoeren van bewegingen van het lichaam ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht en stabiliteit. 

Massage

Hiervoor bestaan verschillende technieken, waarbij verbetering van de circulatie, normalisering van de spierspanning en vermindering van de aanwezige zwelling de doelen zijn. 

Fysiotechnische applicaties: De volgende therapie├źn zijn denkbaar: warmte, koude, licht (zoals UV- en laserstraling), elektromagneetveldtherapie en/of ultrageluid. Deze applicaties kunnen een aanvulling zijn op de massage en/of bewegingstherapie.

Adviezen

Tijdens en na de behandelingen zal de dierenfysiotherapeut adviezen geven om het herstel te bevorderen en een herhaling van de klacht te voorkomen. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op bewegen, rust, eetgedrag, etc. 

Homeopathie

Net als bij mensen is het mogelijk om bij dieren homeopathie als geneeswijze toe te passen. De homeopathie moet gezien worden als een aanvulling op de reguliere (= gangbare) diergeneeskunde. Het biedt dus iets extra’s. De homeopathisch werkend dierenarts heeft behalve de opleiding tot dierenarts ook een opleiding in de homeopathie gevolgd. 

In de homeopathie wordt ieder organisme, mens of dier, gezien als een samenhangend geheel. Als een dier ziek is, is er sprake van een verstoring van het hele organisme en niet alleen van het lichaamsdeel met klachten. Bij de behandeling wordt dan ook het dier als geheel behandeld. 

 Om het juiste geneesmiddel voor uw dier te vinden heeft de dierenarts veel informatie over uw dier nodig. Er wordt niet alleen ingegaan op de klacht(en) van uw dier, maar ook op alle andere eigenschappen. Denk hierbij aan vragen over het eten, drinken en slapen. Maar ook aan vragen over het gedrag naar mensen en andere dieren. De dierenarts probeert zich op deze manier een beeld te vormen van uw dier.

Vaak wordt van de homeopathie gezegd: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Dat is niet helemaal waar. Het gaat toch om geneesmiddelen en als langere tijd een verkeerd homeopathisch geneesmiddel wordt gebruikt kan dit wel degelijke klachten geven. Daarom is het van belang alleen op voorschrift van of in overleg met een homeopathisch werkend dierenarts een homeopathisch geneesmiddel te gebruiken. 

Voor homeopathische consulten verwijzen we door naar erkend homeopathisch werkende dierenartsen. 

Acupuntuur

Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. De eerste meldingen van gebruik bij dieren in het westen dateren uit 1750. 

Bij acupunctuur worden bepaalde punten op het lichaam gestimuleerd. Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook andere methoden voor beschikbaar. Zo maakt men gebruik van laagfrequente stroom, warmtebronnen, injecties, massage of laserstralen. 

Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft. 

Inmiddels wordt acupunctuur over de gehele wereld toegepast. Soms als enige therapie, maar regelmatig ook in combinatie met westerse of oosterse geneeswijzen. Als onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde wordt acupunctuur gecombineerd met bijvoorbeeld kruidentherapie, bewegingstherapie en voedingsadviezen. Als zodanig neemt acupunctuur in de holistische benadering van mens en dier een volwaardige plaats in.

Ook voor een veterinaire acupuncturist kunnen wij u doorverwijzen.

Overleg

Wij staan dus zeer open tegenover de behandeling door een andere deskundige, maar willen u daarbij wel vragen om hierover eerst met ons contact op te nemen. Op die wijze kunnen wij u niet alleen hulp en advies bieden bij het zoeken naar een geschikte deskundige, maar blijven wij ook op de hoogte over hoe het met uw huisdier gaat.

Terug naar Medische info