Fretten

Nieuwsgierige huisgenoten

  • Inentingen
  • Parasieten
  • Het gebit
  • Voeding
  • Met uw fret naar het buitenland

Inentingen

Fretten zijn zeer gevoelig voor het virus dat hondenziekte veroorzaakt. Zij zullen, eenmaal besmet, zelfs hieraan sterven! Het is dus van belang uw fret tegen deze ziekte te beschermen door middel van een vaccinatie. 

Niet alle vaccins zijn geschikt om aan een fret te geven: van sommige vaccins kunnen fretten zelfs ziek worden. Het vaccin dat wij gebruiken is Nobivac Puppy DP. Dit vaccin is veilig om bij de fret te gebruiken. Het is niet nodig om fretten te vaccineren tegen de ziekte van Weil (Leptospirose), maar het kan geen kwaad indien het wel gedaan wordt.

Het is zeer belangrijk dat de juiste entstof wordt gebruikt voor de Hondenziekte enting. Hondenziekte entstoffen op basis van hondencellijnen (alle Vanguard entstoffen, Duramune 7 en Duramune Puppyshot) zijn gevaarlijk voor de fret. De volgende entstoffen (Nobivac Puppy DP, Nobivac DA2PI, Eurican DA2P) zijn wel veilig en geven een goede immuniteit. Om het immuunsysteem van het fretje niet teveel te belasten met entstoffen tegen ziektes waar het fretje niet gevoelig voor is, kan het beste de Nobivac Puppy DP gebruikt worden.

Entschema fret vanaf 9 weken
  9 weken 14 weken Jaarlijks
Hondenziekte
Rabiës Verplicht indien uw fret naar het buitenland gaat
Entschema fret vanaf 3 maanden
  Direct Na 3 weken Jaarlijks
Hondenziekte
Rabiës Verplicht indien uw fret naar het buitenland gaat

Het vaccin dat we gebruiken beschermt ook tegen Canine Distemper en Parvo. Als een fretje is gevonden en het dus niet zeker is of het diertje wel of niet is geënt kunt u er maar beter vanuit gaan dat het diertje niet is geënt. Teveel enten (mits de juiste entstof wordt gebruikt) is namelijk minder schadelijk dan niet enten.

Parasieten

Vlooien

Vlooien komen geregeld voor. Gelukkig kunnen ze met de huidige vlooienmiddelen die bij de dierenarts verkrijgbaar zijn veilig worden aangepakt. Wij hebben meerdere middelen die bij de fret gebruikt kunnen worden. 

Ongeveer 95% van het vlooienleven speelt zich niet af op het huisdier maar in de omgeving van uw huisdier, daarom zullen we de omgeving van het dier moeten behandelen. Er zijn diverse merken sprays in de verkoop om de omgeving te behandelen. De nieuwste middelen worden alleen bij de dierenarts verkocht. Een voordeel van deze middelen is dat ze nog niet veelvuldig zijn toegepast en hierdoor is de kans kleiner dat het vlooienvolkje resistent is voor het gebruikte bestrijdingsmiddel. 

Voor een effectieve behandeling van de omgeving zijn een tweetal zaken van belang:

  1. Een langdurige werking (tot 6 maanden) van het middel heeft sterk de voorkeur
  2. Het middel moet de ontwikkeling van eitje tot larve verstoren

De omgevingsspray dient u volgens de gebruiksaanwijzing toe te passen. Denk eraan om donkere plekken (bv. onder kasten, naden en kieren) te behandelen. Behandel ook de ligplaatsen van uw huisdier met deze spray of was de lappen van uw fretten op een minimale temperatuur van 60 graden C. Om te voorkomen dat de omgeving opnieuw kan worden besmet met eitjes van vlooien die nog op de huisdieren leven moeten we ook de andere aanwezige huisdieren behandelen.

De vlo is een klein, plat, bruin insect. Het kan enorm ver springen. Het best gedijt een vlo in een warme en vochtige omgeving. Omdat de huizen tegenwoordig over het algemeen tijdens de wintermaanden goed verwarmd zijn en de ventilatie van de huizen in dit jaargetijde minder is (en de luchtvochtigheid dus toeneemt), kan een vlooienbesmetting het hele jaar door optreden. 

Vlooien zijn niet alleen lastig voor uw huisdier omdat ze jeuk veroorzaken, maar ze kunnen ook parasieten overbrengen. We praten in dit geval over de lintworm. Een vlo is tussengastheer voor de lintworm. Een huisdier met vlooien zal zich krabben en bijten om te proberen zich van deze lastige parasiet te ontdoen. Niet zelden wordt de vlo opgegeten. Draagt de vlo lintwormeieren met zich mee dan kan het huisdier besmet raken met lintworm.

Sommige dieren reageren allergisch op een vlooienbeet. Een enkele beet van een vlo is genoeg voor een extreme reactie van het lichaam. Door enorme jeuk die ontstaat ten gevolge van een vlooienallergie kan een fret zich helemaal stuk krabben en bijten. Vaak ontstaat hierdoor weer een secundaire huidinfectie. In het geval van een ernstige vlooienbesmetting kan bloedarmoede het gevolg zijn. Vooral pups zijn hier erg vatbaar voor.

 Veel krabben en bijten zijn signalen dat er vlooien op het huisdier aanwezig kunnen zijn. Als u de vacht opzij legt en u vindt zwart gruis (korreltjes) dicht bij de huid weet u bijna zeker dat er vlooien aanwezig zijn. Dit zwarte gruis is de ontlasting van de vlo. 

Het gebruik van een vlooienkam kan behulpzaam zijn bij het opsporen van vlooien en hun ontlasting. Twijfelt u of het gruis inderdaad vlooienpoep is, leg dan een paar korreltjes op een tissue. Maak de korreltjes op de tissue nat. Vlooienpoepjes zullen dan donkerrood uitvloeien.

De levensstadia van de vlo

Het vlooienleven bestaat uit vier cycli: ei, larve, pop en volwassen vlo. De eerste drie fasen maken 95% van het leven van een vlo uit. Een volwassen vlo brengt nagenoeg 100% van de tijd dat hij leeft op uw huisdier door. Een volwassen vlo kan tot drie maanden leven.

Volwassen vlooien bijten uw huisdier om bloed te consumeren. Het vrouwtje kan zo'n 50 eitjes per dag leggen, gemiddeld zullen dit er zo'n 25 per dag zijn. De eitjes vallen van het huisdier, bijvoorbeeld op de grond, op de bank of in de auto. De volgende dagen ontwikkelen deze eitjes zich tot larve. De larven van de vlo houden zich bij voorkeur op op donkere plekken zoals in naden, kieren, onder kasten en banken. Een larve leeft van dierlijk materiaal, bijvoorbeeld huidschilfers. Nadat de larve een aantal keren is verveld verpopt hij zich. Als pop kan een vlo tot wel 200 dagen overleven, maar meestal duurt het popstadium niet langer dan een dag of vier. 
Mede door trillingen komt de vol­wassen vlo uit de pop en vervolgens bezoekt het uw huisdier voor een maaltijd. De cirkel is nu rond.

Bekend is dat de vlooien van de hond en kat graag een overstapje nemen op het lichaam van de fret wanneer ze in hetzelfde huis gehouden worden. Ook al komt de fret dus nooit buiten, dan nog kan het dier last van vlooien hebben omdat de kat of de hond ze meebrengt. Het fretje dat in huis loopt is een gemakkelijke prooi voor de vlo, hij is immers met zijn warme lijfje dicht bij de grond en gemakkelijk te bespringen!

Teken

Wanneer de fret met u mee naar buiten gaat, kan hij in gras en struiken teken oplopen. Deze mijten kunnen zich met de kaakdelen ingraven in de huid van de fret om bloed te zuigen. Het achterlijf van een teek zwelt op doordat het zich vult met bloed, totdat het zo groot is als een flinke erwt.

Indien een fret rondzwerft en belaagd wordt door enige tientallen tot honderden (!) teken, dan bedreigt het bloedverlies zijn leven in hoge mate. Ook een enkele teek kan al gevaarlijk zijn, want teken kunnen een groot aantal ziekten overbrengen op de fret. 

Eén van de bekendste ziekte die overgebracht kan worden door teken is Lyme Disease. 
De ziekte wordt gekenmerkt door drie stadia, waarbij vooral tijdens het tweede en derde stadium onder andere hartafwijkingen en neurologische verschijnselen voorkomen.

Teken nestelen zich het liefst in de zachtere huiddelen van een gastheer, bij de fret zijn de favoriete plaatsen: rond de ogen en oren, tussen de snorharen en in de liezen. 
Heeft het dier veel teken, dan zitten ze als ‘korsten’ opeengepakt rond de ogen en oren en ook verspreid over het gehele lichaam.

Een teek verwijderen

Verwijder de teek als volgt: draai de teek rond, terwijl u het gehele lichaam ervan omvat met een speciale tekentang of een pincet met brede onderkant (knijp vooral de teek niet stuk!) en trek de parasiet los van de huid. U kunt ook één wijsvinger op de teek drukken en het lichaam van de teek door draaien om de kop rollen. Meestal laat de teek dan ook snel los.

Verdoof de teek nooit met alcohol of andere middelen, als reactie daarop zal de teek juist nog wat speeksel in de wond brengen, waardoor het risico op de Ziekte van Lyme groter wordt. Was altijd goed de handen na het aanraken van teken, of beter nog, draag handschoenen! Let op dat de monddelen ook meekomen, anders kan het bijtwondje gaan ontsteken. Op den duur zweren dan de monddelen eruit. Het is beter, om dat te voorkomen.

Oormijt

De oren van een fret zijn heel vaak geïnfecteerd met oormijt. De oormijt veroorzaakt ontsteking en irritatie van de gehoorgang. Fretten krabben niet zoveel als honden en katten. De infectie kan jaren aanwezig zijn zonder dat de fret er erg veel last van heeft. In de oorschelp is een zwartbruine prut zichtbaar. Het trommelvlies kan ook beschadigen waardoor een middenoorontsteking kan ontstaan.

De mijten zijn met behulp van een oorkijker goed te zien en eventueel onder een microscoop nog beter zichtbaar te maken. We hebben een aantal middelen die goed werkzaam zijn bij fretten tegen oormij. Ze werken over het algemeen een maand, voor de zekerheid laten we de behandeling na een maand, voor de mijten, altijd herhalen.

Gebruik absoluut geen oorpreparaten met lindaan erin: de fret is hier heel gevoelig voor en kan hier een middenoorontsteking van krijgen. De fret kan een scheve kop krijgen en ze kunnen er erg ziek van worden. 

Na een behandeling met Stronghold is de fret helemaal vrij van oormijt, totdat hij opnieuw geïnfecteerd word door contact met een niet behandelde fret! En dit kan echt zeer snel gebeuren!

Wormen

Wormen komen niet zo vaak voor als bij de hond en de kat, echter kunnen fretten wel besmet worden met bijvoorbeeld spoel- of lintwormen. Er bestaan diverse middelen om deze wormen effectief te bestrijden

Het gebit

Tandsteen komt veel voor bij oudere fretten. Soms is het slijmvlies bij de kiezen en tanden erg rood en ontstoken. Bij aanraking van dit ontstoken tandslijmvlies zal de fret door de pijnreactie de kop terug trekken en het slijmvlies kan gemakkelijk gaan bloeden. Met een tandsteen behandeling onder verdoving zijn de tanden en kiezen makkelijk schoon te maken. Na de behandeling polijsten we standaard het gebit. Mochten er slechte kiezen en tanden aanwezig zijn dan kunnen we deze tijdens de behandeling trekken. Een fret kan heel goed zonder kiezen eten.

De hoektanden van een fret kunnen gemakkelijk breken. Vooral de bovenste hoektanden breken gemakkelijk af als de fret bijvoorbeeld in een kooi op de tralies bijt. Wanneer het binnenste van de hoektand (= wortelkanaal) bloot komt te liggen kan dit pijnlijk zijn en leiden tot een verminderde eetlust. In dat geval kan deze afgebroken hoektand beter worden getrokken of gevuld worden met behulp van een wortelkanaalbehandeling. De voorkeur gaat uit naar de wortelkanaalbehandeling aangezien de haaktanden belangrijk zijn voor het binnenhouden van de tong! Een fret heeft daarnaast ook meer moeite met eten als hij de hoektanden mist.

Voeding

De fret is een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier. Fretten zijn carnivoren (vleeseters) en hebben daarom een eiwitrijk dieet nodig. Fretten hebben een relatief kort maag-darmkanaal waardoor het voedsel maar korte tijd in het maag-darmkanaal verblijft. Binnen drie uur tijd is het voedsel al van de bek naar de anus verplaatst. Het darmkanaal van een fret is daardoor veel minder efficiënt in de opname van voedingsstoffen dan dat van bijvoorbeeld een kat of hond. 

Fretten hebben daarom voedsel nodig met veel dierlijke eiwitten en met een goede verteerbaarheid. Dit is ook de reden dat hondenvoer niet geschikt is om aan een fret te voeren: honden zijn alleseters en hondenvoer bevat een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten die een fret niet verteren kan. Kattenvoer voldoet ook niet aan de eisen van voedsel dat een fret nodig heeft.

Gelukkig is er tegenwoordig gewoon frettenvoer te koop. Wij adviseren in het geval van fretten echter om ze compleet diepvriesvoer te geven. Voorbeelden van goede, complete diepvriesvoedingen voor de fret zijn Carnibest en Bibi.

Als je fret niet de juiste voeding krijgt dan zie je dit terug aan de conditie van de fret. De algemene conditie is slechter, de huid gaat ruiken, de vacht is slecht en de ontlasting is slecht.

Fretten dienen de hele dag over vers drinkwater te beschikken. In verband met hygiëne kan dit het beste in een drinkfles worden gegeven. Alternatief is een stevig los drinkbakje, maar het nadeel hiervan is dat het omgegooid of bevuild kan worden. Denk eraan dat brokjes weinig water bevatten en de fret dus veel moet drinken om het vochtgehalte op peil te houden. Zorg dus steeds voor een ruime hoeveelheid vers water. 

Een te plotselinge verandering van voer kan diarree klachten geven. Nieuw voer moet geleidelijk over een periode van minstens twee weken worden geïntroduceerd. Meng het oude voer met het nieuwe voer gedurende die periode. De diarree die door voerwisseling kan ontstaan herstelt zich meestal in een paar dagen. Is dit niet het geval, neem dan contact met ons op.

Met uw fret naar het buitenland

Als uw fret meegaat naar het buitenland is een rabiës vaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage) en een officieel Europees dierenpaspoort zijn verplicht. Let op: de rabiës vaccinatie moet vaak minimaal 1 maand voor vertrek worden toegediend!.

Daarnaast hebben sommige landen (o.a. Engeland, Noorwegen, Zweden) nog aanvullende eisen, zoals bloedonderzoek, ontworming of een tekenbehandeling. Voor Zwitserland is een gezondheidsverklaring vereist die niet ouder is dan 30 dagen. Kijk voor meer informatie op de website van het LICG.

Terug naar Dierinfo