Preventieve zorg

Vaccineren en meer

  • Vaccineren of niet?
  • Protectiecheck

Vaccineren of niet?

Is vaccineren echt noodzakelijk? 

Bescherming van uw dier tegen ziektes waartegen we kunnen vaccineren is verstandig en belangrijk. We kunnen tegenwoordig testen of uw dier die bescherming al of nog heeft of dat vaccineren nodig is.

Hoe werkt dit dan?

We kunnen middels bloedonderzoek (RapidSTATUS TiterTest) kijken of uw dier voldoende beschermd is. Wanneer uw dier voldoende beschermd is, hoeven we niet te vaccineren en pas een jaar later opnieuw te controleren. Indien uw dier niet voldoende beschermd blijkt te zijn, is het verstandig te vaccineren. Want ook nu geldt: vaccineren is beter dan genezen. 

Vaccineren

Door te vaccineren worden veel (vaak dodelijke) ziekten bij onze huisdieren voorkomen. Vandaag de dag zijn ziekten als hondenziekte en kattenziekte goed onder controle. Als er echter gestopt zou worden met vaccineren, is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken. Daarnaast zijn sommige ziekten van uw huisdier ook gevaarlijk voor mensen. Vaccineren is dus niet "zomaar een prikje". We kijken graag samen met u welke vaccinaties specifiek voor uw dier nodig zijn. Door vaccins met een langere en kortere werkingsduur te combineren, krijgt uw hond of kat precies die bescherming die voor hem/haar nodig is: "vaccineren op maat". 

Voor bepaalde vaccins is wetenschappelijk bewezen dat de werkingsduur langer is dan één jaar. Door voor deze vaccins te kiezen, kan uw hond of kat met één injectie drie jaar lang beschermd worden tegen de belangrijkste virusinfecties (rabiës/hondsdolheid, hondenziekte, hepatitis, parvo en kattenziekte). Dit is goed nieuws voor u en uw hond en/of kat! We mogen echter niet vergeten dat er nog altijd ziekten zijn waartegen uw hond en/of kat wél jaarlijks gevaccineerd of voor gecontroleerd moet worden. 

Let ook op als u plannen heeft om met uw dier naar het buitenland te gaan. Elk land heeft weer andere regels en verplichtingen t.a.v. vaccinaties. Soms betekent dit dat u al meerdere maanden voordat u op reis gaat actie moet ondernemen om vaccinaties en bloedtesten op tijd in orde te hebben. Houd hier dus rekening mee indien u met uw dier de grens over wilt.

Om een dier veilig te vaccineren moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met de eerder besproken gezondheidscontrole erg belangrijk.

Protectiecheck

De halfjaarlijkse gezondheidscontrole

Allereerst krijgt u natuurlijk de gelegenheid om eventuele problemen aan de orde te stellen. Dan wordt de algehele lichamelijke conditie van uw huisdier gecontroleerd. Wordt hij sneller moe, heeft hij last van kortademigheid, slaapt hij meer dan anders? Drinkt hij meer of juist minder? En hoe zit het met zijn eetlust?

Ogen, oren, huid en vacht

Krabt uw huisdier zich vaker of schudt hij met zijn hoofd? Dit kan wijzen op vlooien of andere parasieten. Zeer belangrijk om te controleren dus. 

Gebit

Naast ogen, oren, huid en vacht, moet zeker het gebit gecontroleerd worden op tandsteen, rotte elementen en ontstekingen. Dit veroorzaakt niet alleen een verschrikkelijke stank uit de bek, maar het vormt ook een gevaarlijke infectiebron, die onder andere de nieren lelijk kan beschadigen. Een goede gebitsverzorging is dus van belang voor het hele lichaam. 

Gewicht

Is uw huisdier vermagerd of juist zwaarder geworden? Gewichtsproblemen hoeven lang niet altijd door (verkeerd) voer veroorzaakt te worden. Dik zijn kan ook komen door verkeerde verhoudingen in de voeding of te weinig beweging door pijnlijke gewrichten. Gewichtsverlies of -toename kan ook veroorzaakt worden door een hormonale storing (bijvoorbeeld suikerziekte). In deze gevallen moet er een juiste diagnose gesteld worden, waarna een effectieve behandeling kan worden ingezet. 

Vlooien, wormen, teken en andere parasieten

Er wordt uitgebreid voorlichting gegeven over uitwendige (bijvoorbeeld teken en zandvliegen) en inwendige parasieten (bijvoorbeeld wormen). Jeuk en een slechte vacht zijn al lastig genoeg, bovendien kunnen parasitaire aandoeningen een bedreiging zijn voor de mens.

Wij bieden ook een thuiskit aan waarmee u thuis ontlasting kunt opvangen en opsturen om te laten controleren op wormen. De uitslag wordt naar de praktijk gestuurd en die bellen wij u weer door. Zo weet u of uw huisdier wormen heeft of niet en of een behandeling nodig is.

Als u op het logo hiernaast klik gaat u naar de website van de ESCCAP waar u ook allerlei informatie over behandeling en preventie van parasieten bij onze huisdieren vinden. ESCCAP is een non-profit organisatie gevormd uit een groep veterinair parasitologen.

En verder?

Natuurlijk wordt er naar het hart en de longen geluisterd. Vooral in het geval van hartproblemen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat het hart nog niet teveel reserves heeft verspeeld. In een aantal gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, echo of een röntgenfoto.

Terug naar Basiszorg