Begeleiding

In onze dierenkliniek houden we ons ook bezig met begeleiding van de dracht en adviezen.

Wat wordt er verstaan onder fokbegeleiding?

Ten eerste informeren we of de reu en teef wel beide op de voor het ras beschreven gezondheidsonderzoeken zijn onderzocht. Als dat allemaal in orde is kunnen we als de teef loops is het juiste tijdstip bepalen voor de dekking. Dit doen wij niet. Er zijn dierenklinieken die zich hier helemaal op toegelegd hebben. Indien gewenst kunnen wij u daarvoor adressen en informatie geven.

Vaststellen van de dracht

Er zijn een aantal manieren om te weten of de teef daadwerkelijk drachtig is of niet. Dit kan bepaald worden door:

Tussen de 26e en 30e dag kan de dierenarts voelen of er vruchten aanwezig zijn. Dit kan niet eerder of later gebeuren. Waarom niet? Niet eerder dan 26 dagen omdat de vruchten dan nog te klein zijn en niet later dan 30 dagen omdat de vruchten dan in gaan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Dit kan door een echo kan men vanaf de 28e dag van de dracht zien of er vruchten aanwezig zijn. Het is heel moeilijk om te bepalen hoeveel het er precies zijn, maar er kan wel geconstateerd worden of de teef daadwerkelijk drachtig is. Dit kan door een röntgenfoto vanaf de 49e dag. Beter is eigenlijk rond de 56e dag, want dan kan men de skeletjes van de aanwezige pups tellen.

En dan is het moment aangebroken van de bevalling, spannende tijd voor baasje en hond. Voordat het zover is kunt u met ons overleggen wat u allemaal nodig heeft voor de bevalling en de periode dat uw teef het nestje heeft. 

Natuurlijk staan wij voor u klaar voor al uw eventuele vragen, en is het zelfs mogelijk om af te spreken om te allen tijde contact met ons op te nemen.

Verder kunnen wij u begeleiden bij het opgroeien van het nest. We kunnen aangeven wanneer de pups ontwormd en ingeënt moeten worden, de voeding die ze moeten hebben, en ook een stuk begeleiding voor de teef wat betreft voeding, ontworming, gedrag, melkgift gedurende de lactatieperiode

Terug naar Basiszorg